Etykiety

czwartek, 7 czerwca 2012

Przepis na - sałatka z pomarańczą i szynką

Składniki: 

- ryż - 200 gramów 
- puszka kukurydzy - 1 sztuka 
- wędzona szynka - 200 gramów 
- sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy

- pomarańcze - 2 sztuki 
- oliwa - 3 łyżki 
- puszka czerwonej fasoli - 1 sztuka 
- natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:
  1. Ryż ugotuj i ostudź.
  2. Pomarańczę obierz, pokrój w plastry i odłóż. Kukurydzę odsącz z zalewy. Fasolę przecedź i przepłucz, szynkę pokrój w kostkę.
  3. Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy wymieszaj z wodą, następnie połącz z oliwą.
  4. Schłodzony ryż, szynkę, pokrojoną pomarańczę, fasolę i kukurydzę przełóż do salaterki. Polej przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj.
  5. Plastry pomarańczy ułóż na talerzach, połóż na nich finezyjnie sałatkę i udekoruj listkami natki pietruszki.
 Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz