Składniki:
2 woreczki brązowego ryżu (2x10 dag)
5 jajek
40 dag kiszonych ogórków
30 dag konserwowej czerwonej papryki
2-3 zielone cebulki z piórkami
5 dag pestek dyni
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy
granulowany czosnek
granulowana cebula
słodka papryka w proszku
suszony koperek
sól
pieprz
3 łyżki pestek z dyni (do dekoracji)
Wykonanie:
Brązowy ryż ugotować w osolonej wodzie, przecedzić i ostudzić. Jajka
ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Kiszone ogórki i
konserwową czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Cebulkę obrać, opłukać i
pokroić w kostkę, a piórka cebulek w „paski”.
Do miski przełożyć brązowy ryż, jajka, kiszone ogórki, konserwową
czerwoną paprykę, zieloną cebulkę z piórkami i pestki dyni. Następnie
dodać śmietanę, majonez i musztardę. Dodać również granulowany czosnek,
granulowaną cebulę, słodką paprykę w proszku, suszony koperek, sól i
pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać i przełożyć do salaterki.
Wierzch sałatki udekorować pestkami dyni i włożyć do lodówki na 2-3
godziny.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz