Smaczna i kolorowa sałatka gyros z ryżem układana warstwami. Zobacz już
teraz prosty i szybki przepis na wyśmienitą sałatkę gyros z ryżem,
kurczakiem, jajkiem i ogórkiem i przygotuj na rodzinne przyjęcie.
Składniki:
- kawałek piersi z kurczaka lub indyka (po usmażeniu 10 dag)
- przyprawa Gyros
- 10 dag ryżu (1 torebka)
- 2 jajka
- 2 ogórki konserwowe
- 1 mała cebula
- majonez
- ketchup
Wykonanie:
Mięso z indyka lub kurczaka pokroić na kawałki (w kostkę), usmażyć na
oleju, pod koniec smażenia posypać przyprawą gyros, wymieszać i jeszcze
przez chwilę smażyć. Wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Ryż
ugotować według przepisu na opakowaniu i przestudzić. Jajka ugotować,
obrać i pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w cienkie plasterki, a cebulę w
drobną kostkę. Sałatkę układać warstwami w szklanej, głębokiej
salaterce.
Na dnie salaterki ułożyć plasterki ogórka konserwowego. Następnie:
1/3 ryżu, posmarować ketchupem, potem
jajka i posmarować majonezem,
cebulę,
1/3 ryżu, posmarować ketchupem,
kawałki kurczaka,
pozostały ryż
i wierzch sałatki posmarować majonezem.
Sałatkę schłodzić w lodówce. Do sałatki nie dodajemy soli ani pieprzu,
bo sałatka jest już przyprawiona przyprawą gyros w kawałkach kurczaka.
Przed podaniem udekorować kawałkami ogórka, jajkiem i ketchupem.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz